Image
Days
Hours
Minutes
Seconds

A társasház, mint speciális közös tulajdon

2024.02.28. 10:00-12:00 Élő Online


Oktató: Fónyiné dr. Kazareczki Andrea, ny. bíró, Pesti Központi Kerületi Bíróság
2 ügyvéd kredit

A képzési esemény tematikája:

A társasház a mindennapjainkat átszövő jogi „képződmény”. Törvény szabályozza szigorú kógens szabályokkal a szervezetét, a működését, mégsem önálló jogi személy. Perelhető és perelhet, de perbeli jogképessége csak bizonyos ügyekben van.

Alapító okirata a tulajdonosok szerződése, magán hordozza a közös tulajdon és a kizárólagos tulajdon jegyeit, sajátosságait. A működése nem lenne bonyolult, de minél nagyobb létszámú, annál nagyobb az esély, hogy van legalább egy tulajdonos, amelyik belezavar. Ebből aztán tényleges napi és jogi viták, perek is keletkeznek.

A közös költség követeléssel kapcsolatos beszámítási szabályok változtak az új Ptk-ban, ami jelentősen elnehezíti a pereket.

Vannak érdekcsoportokra „szétszakadt” társasházak, melyeknél az igényérvényesítés, a pereskedés majdnem lehetetlen. A bírói gyakorlat is keresi a megoldásokat. Az új ingatlan-nyilvántartási törvény által felajánlott lehetőségek nem biztos, hogy a gyakorlatban megoldást is hoznak. A képzésen a hatályos szabályozással és a problémákkal foglalkozunk behatóan.

MÜK nyilvántartási szám: NY003155/2024

További képzések

Image

A társasház, mint speciális közös tulajdon

2024.02.28. 0

Oktató: Fónyiné dr. Kazareczki Andrea, ny. bíró, Pesti Központi Kerületi Bíróság 2 ügyvéd kredit A képzési esemény tematikája: A...

Tovább

Kövessen minket Facebook oldalunkon

Facebook Pagelike Widget

Megosztás